Kladdkaka utan mjöl

Det går att baka kladdkaka på mjölmix, men jag föredrar faktiskt den här varianten utan något mjöl alls. Den uppvispade äggvitan gör att kakan pöser upp och blir högre än formen när den är i ugnen, men kollapsar när man tar ut den och blir ca 2-3 cm tjock när den har svalnat – den blir alltså inte så vacker, men himla god med en kraftig och kompakt chokladsmak. Allra godast är den när den har fått stå och gotta till sig i kylen någon dag, jag serverar den gärna med tinade frysta hallon =) Originalreceptet är hämtat från http://brownies.se/kladdkaka-utan-mjol/

Ca 15 bitar
Ugn: 175 grader

Ingredienser

  • 200 g mörk choklad
  • 200 g smör
  • 200 g socker
  • 4 äggulor
  • 4 äggvitor

Gör så här:

1. Kläm fast bakpapper i botten av en springform (ca 20 cm i diameter) och smörj.

2. Smält smöret i en kastrull. Bryt sönder chokladkakan i bitar och smält den försiktigt i det smälta smöret. Rör om till en slät chokladsmet.

3. Vispa äggulorna med hälften av sockret och rör ner chokladsmeten.

4. Vispa äggvitorna till hårt skum och vispa sedan gradvis i resten av sockret. Fortsätt vispa tills smeten blir styv och blank, bunken ska gå att hålla uppochner utan att något rinner ut. Vänd ner äggvitesmeten i chokladsmeten och blanda försiktigt.

5. Grädda i mitten av ugnen i cirka 40-45 minuter eller tills en sticka känns torr. Låt kakan svalna helt. Pudra på florsocker och servera med valfritt tillbehör, till exempel hallon, vaniljkesella eller bara som den är.


Den blir inte så vacker, men den blir jäkligt god!

Annonser

4 thoughts on “Kladdkaka utan mjöl

  1. Hej! Har följt Purity-bloggen ett tag, och blev väldigt glad att du presenterade den här bloggen! Är också glutenallergiker – och älskar att baka massa sötsaker. För min del så använder jag mig av ”vanliga” recept där jag helt enkelt byter ut mjölet mot vanlig fin mix. Dom lyckade recepten sparar jag, dom andra hamnar i soporna. Varianter av kladdkakor, eller muffins eller allt som innehåller max 1 1/2 tsk bakpulver och inte alltför mycket mjöl är ju det som blir bäst. I min receptkategori kan du faktiskt hitta några riktigt lyckade bakverk! =)

    Anyway, jag har i princip alltid hållit mig borta från att baka bröd, bullar och annat liknande, men efter att ha sett din pizzabotten så kanske jag ska prova på det med!

    Synd att du inte hittat någon bra pizzeria. Här i min stad så använder dom flesta Semper-bottnar, och dom är fruktansvärda. Förutom en pizzeria som köper in färdiga, supertunna bottnar i folieform. Efter att ha levt på kebabtallrik i alla år så blev detta en ny värld.

    • Åh,Jag har ju problemet att jag tål gluten, men inte vete, och mycket glutenfritt innehåller vetestärkelse så jag vågar aldrig beställa glutenfritt om jag inte kan få tillgång till ingredienslista först =/ Enda stället som har glutenfritt hamburgerbröd som även är vetefritt är Max, till exempel. Jag ska försöka ge mig på att baka mer matbröd, lägger upp recept här om det blir lyckat! =)

      Hittar ingen länk till din blogg i din kommentar, lämna gärna den så jag kan spana in dina recept!

  2. Bakade kladdkakan på båten igår. Har ju bara tillgång till vanlig visp och gräddade i gasolugn. Men det fungerade alldeles utmärkt och den blev både fin och smaskig! 🙂

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s