Crème brûlée

Efterrättsklassikern crème brûlée slår aldrig fel, och det är faktiskt mycket enklare att göra än vad jag trodde första gången jag gav mig på det. Bäst resultat får du om du använder dig av en liten brännare, men det går även bra att skapa det knapriga täcket i ugnen under grillelementet. Jag gillar att servera den här efterrätten med någon syrlig frukt, t.ex. jordgubbar, för att bryta av mot det söta. Receptet är mitt eget, kombinerat och inspirerat av flera olika recept.

4 portioner
Ugn: 190 grader

Ingredienser

  • 1 vaniljstång
  • 4 dl grädde
  • 4 äggulor
  • 65 gram strösocker
  • 2 msk brun farin + 2 msk strösocker
  • Varmt vatten

Gör så här:

1. Öppna vaniljstången på längden och skrapa ur fröna med en kniv. Vispa äggula och socker tills det blir fluffigt.

2. Häll upp grädden i en liten kastrull. Häll i vaniljfröna och de tomma vaniljstängerna i grädden. Rör om och koka upp, låt sjuda en stund. Vispa sean ner grädden i äggblandningen, lite i taget.

3. Fyll smeten i 4 ugnssäkra portionsformar med hög kant som rymmer ca 1 dl. Ställ formarna i en ugnsform med hög kant och fyll på med varmt vatten runtom så att formarna står i ett vattenbad. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Låt svalna helt i kylskåp, de får gärna bli lite kalla och det går alldeles utmärkt att förbereda fram till det här steget dagen innan servering.

4. Strö farinsockret + strösockret över den kalla, stelnade gräddkrämen. Smält sockret med en brännare, alternativt gratinera under grillelementet i ugnen i 275 grader, tills allt socker har smält och ett knaprigt ”lock” har bildats. Servera med någon syrlig frukt eller bär, t.ex. jordgubbar.


Formarna i vattenbad innan de åker in i ugnen


Jag använder mig av en liten brännare för att smälta sockret

4 reaktioner på ”Crème brûlée

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s