Morotskaka på mandelmjöl

Morotskaka är ett av mina favoritbakverk, och nyligen testade jag att göra den här varianten där man använder sig av mandelmjöl istället för vetemjöl eller mjölmix. Den blev tunnare, saftigare, mjukare och inte lika kompakt som vanlig morotskaka. Jag utgick från detta recept och ett recept på morotskaka som jag har i en bok här hemma och gjorde en egen variant baserat på de två. Mandelmjöl kan man köpa i de flesta välsorterade mataffärer, det brukar stå på samma hylla som frön och torkade bär.

12 bitar
Ugn: 175 grader

Ingredienser

  • 3 dl finrivna morötter
  • 3 ägg
  • 3 dl socker
  • 3 dl mandelmjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1,5 tsk bikarbonat
  • 1 tsk kanel
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 tsk nyriven muskot
  • 1/2 dl matolja
  • 50 gram rumstempererat smör
  • 200 gram philiadelphiaost
  • 1 dl florsocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • Saft och skal från 1/2 citron

Gör så här:

1. Vispa ägg och socker pösigt. Ha sedan i mandelmjöl, bakpulver, bikaronat, kanel, salt och muskot. Häll till sist i matoljan och de rivna morötterna.

2. Häll smeten i en långpanna klädd med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i 45 minuter.

3. Under tiden kakan är i ugnen förbereder du frostingen. Blanda smör, philadelphiaost, florsocker, vaniljsocker och rivet skal och saft från citronen i en bunke. Vispa till en slät smet.

4. När kakan är färdiggräddad lyfter du den ur långpannan med hjälp av bakplåtspappret. Bred frostingen jämnt över hela kakan, skär i bitar och servera!


Den färdiga kakan


Frostad och skuren i bitar

Annonser

6 thoughts on “Morotskaka på mandelmjöl

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s