Ljus tårtbotten – tre lika

Detta verkar vara det vanligaste receptet på tårtbotten som florerar på svenska bakbloggar, och jag förstår varför. En hög, stabil, luftig och supergod ljus tårtbotten som dessutom är så enkel och snabb att göra att det inte går att misslyckas! Denna variant av receptet hittade jag hos Mycakes. Denna innehåller vetemjöl, men jag lägger upp ett recept på glutenfri tårtbotten inom kort!

Ugn: 175 grader

Ingredienser

Till en form på 15 cm i diameter behövs 2 stora ägg + 1 tsk bakpulver
Till en form på 18 cm i diameter behövs 3 stora ägg + 1 tsk bakpulver
Till en form på 20 cm i diameter behövs 4 stora ägg + 1½ tsk bakpulver
Till en form på 24 cm i diameter behövs 5 stora ägg + 1½ tsk bakpulver
Till en form på 26 cm i diameter behövs 6 stora ägg + 2 tsk bakpulver
Till en form på 30 cm i diameter behövs 7-8 stora ägg + 2 ½ tsk bakpulver

Gör så här:

1. Ta fram tre lika stora glas. Knäck önskat antal ägg i glas 1. Fyll upp med socker i samma nivå som äggen i glas 2, och 2/3 vetemjöl och 1/3 potatismjöl i samma nivå som äggen i glas 3. Vill du göra en chokladbotten ersätter du hälften av vetemjölet med kakao. Tillsätt även bakpulver i glaset med mjöl och rör om noga.

2. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Tillsätt mjölblandningen i äggblandningen och blanda försiktigt med luftiga tag.

3. Pensla en form med lite olja eller kokosfett. Rita ut en rundel av formen på ett bakplåtspapper och lägg den i botten på formen. Klipp ut remsor och klä kanten på formen med dessa. Tänk på att kakan höjer sig rejält så ta till på höjden.

4. Grädda kakan i mitten av ugnen: 20 minuter för 2 ägg, 25-30 minuter för 3-4 ägg och 35-40 minuter för 5-6 ägg. Känn med en baksticka, är den torr är botten färdig. Kom ihåg att inte öppna ungsluckan under de första 20 minuterna, då kan botten sjunka ihop.

5. Låt bottnen svalna en stund innan du delar den i 3 delar. Jag brukar stoppa min i frysen och dela den när den är halvfryst, då det är mycket enklare.


Mät upp lika delar ägg, socker och mjölblandning


Klä formen med bakplåtspapper för att förhindra att smeten ”pöser över”. Dessutom blir det även mycket lättare att lossa kakan och att diska formen.

En reaktion på ”Ljus tårtbotten – tre lika

  1. Pingback: Mina examenstårtor | A petite indulgence

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s