Glutenfri ljus tårtbotten – tre lika

Jag lovade ju er ett recept på en grym glutenfri ljus tårtbotten, så här kommer det! Även detta recept är hämtat från Mycakes och är baserat på tre lika-principen. Glutenfria bottnar har ju en tendens att bli lite kompakta, smuliga och torra och falla isär, men denna blir hög, saftig och luftig. Supergod!

Ugn: 150 grader

Ingredienser

Till en form på 15 cm i diameter behövs 2 stora ägg + 1 tsk bakpulver + 1 msk smör eller rapsolja
Till en form på 18 cm i diameter behövs 3 stora ägg + 1 tsk bakpulver + 1 msk smör eller rapsolja
Till en form på 20 cm i diameter behövs 4 stora ägg + 1½ tsk bakpulver + 2 msk smör eller rapsolja
Till en form på 24 cm i diameter behövs 5 stora ägg + 1½ tsk bakpulver + 30 g smör eller 2-3 msk rapsolja
Till en form på 26 cm i diameter behövs 6 stora ägg + 2 tsk bakpulver + 35 smör eller 3 msk rapsolja
Till en form på 30 cm i diameter behövs 7-8 stora ägg 2,½ tsk bakpulver + 50 g smör eller 4 msk rapsolja

Vaniljsocker
Glutenfri mjölmix
Potatismjöl

Gör så här:

1. Pensla en form med lite olja eller kokosfett. Rita ut en rundel av formen på ett bakplåtspapper och lägg den i botten på formen. Klipp ut remsor och klä kanten på formen med dessa. Tänk på att kakan höjer sig rejält så ta till på höjden.

2. Ta fram tre lika stora glas. Knäck önskat antal ägg i glas 1. Fyll upp med socker i samma nivå som äggen i glas 2, och 1/3 av glas 3 med potatismjöl, fyll sedan på ca 1/2 cm ovan sockernivån i glas 2 med mjölmix i glas 3. Vill du göra en chokladbotten ersätter du hälften av mjölmixen med kakao. Tillsätt även bakpulver och samma mängd vaniljsocker som bakpulver i glaset med mjöl och rör om noga.

3. Vispa socker och ägg vitt och pösigt. Sikta ner mjölblandningen i äggblandningen och tillsätt smält smör, olja eller flytande matfettsblandning. Vänd runt försiktigt i smeten med luftiga tag tills allt är blandat.

4. Grädda kakan i mitten av ugnen: 20 minuter för 2 ägg, 25-30 minuter för 3-4 ägg och 35-40 minuter för 5-6 ägg. Känn med en baksticka, är den torr är botten färdig. Kom ihåg att inte öppna ungsluckan under de första 20 minuterna, då kan botten sjunka ihop.

5. Låt bottnen svalna en stund innan du delar den i 3 delar. Jag brukar stoppa min i frysen och dela den när den är halvfryst, då det är mycket enklare.


Mät upp lika delar ägg och socker och aningen mer mjölblandning


Klä formen med bakplåtspapper för att förhindra att smeten ”pöser över”. Dessutom blir det även mycket lättare att lossa kakan och att diska formen.

Annonser

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s