Häagen Dazs Glassakademi

I förmiddags var jag på ett event på Nobis hotel i Stockholm för att prata glass med amerikanska Häagen Dazs och deras nystartade glassakademi som är Sveriges första. Syftet med Glassakademin är att utbilda konsumenterna om glass och ge dom de rätta förutsättningarna att göra ett medvetet val i glassdisken – precis som när du köper andra råvaror.


Frederik och Daniel

Akademin består av dessertkonditorn Daniel Roos, matbloggaren Frederik Zäll, Gateaus chefskonditor Jennie Elmerfors och matbloggaren Annika Ingemarsson, och på plats var Daniel och Frederik. Medan vi fick smaka på några av Häagen Dazs glassar berättade Daniel och Fredrik om Glassakademins tio budord:

1. Det är skillnad på glass och glass – läs innehållsförteckningen och notera smak och konsistens när du äter glassen. Tillsatser, mängden luft och typ av fett har stor betydelse för smak och konsistens.

2. Glass ska göras på riktig grädde – Häagen Dazs glass är baserad på en och samma enkla glassbas: grädde, mjölk, socker och äggula. Riktig grädde ger glassen en mjukare fyllighet och rikare smakupplevelse än glass gjord på vegetabiliskt fett.


Häagen Dazs vaniljglass innehåller bara fem ingredienser: Glassbas + äkta vaniljextrakt. De svarta prickarna som vi ofta ser i ”äkta” vaniljglass är enbart estetiska och har ingen smakfunktion, därför finns de inte i Häagen Dazs glass.


Strawberries and cream = Glassbas + bitar av färska jordgubbar

3. Hög kvalitet på råvaror gör skillnad – Precis som med andra livsmedel påverkas glassens smak av kvaliteten på råvarorna. De bästa smakerna kommer från naturliga ingredienser.

4. Välj bort onödiga tillsatser – Undvik färgämnen, stabiliserings- och emulgeringsmedel på ingredienslistan. Dessa ersätter naturliga råvaror för att ge smak och konsistens.

5. Betala inte för luft – Glass säljs i volym, inte i vikt. De dyrare glasserna väger mer per volym jämfört med de billigare, vilket gör att det egentligen inte är så stor skillnad på kilopriset. Ju fler stabilisatorer det är i glassen, desto mer luft kan vispas in, och desto mindre väger den. En glass med högre densitet ger en fylligare smakupplevelse, och du betalar för glassen och inte för luft.

6. Låt glassen vila/temperera – Glass med hög densitet behöver tina en stund (ca 10 minuter) innan det går att skopa upp den, till skillnad från billigare glass med mycket luft. Dessutom får glassen en fylligare smak om den inte äts när den är alldeles iskall.


Glass direkt från frysen vs. tempererad glass. Stor smakskillnad!

7. Uttryck din kreativitet med glass – testa olika smakkombinationer och hitta på dina egna kreationer! Vi fick testa att strö på olika ”toppingar” på en chokladglass för att ge den det lilla extra och en personlig touch.


Vi fick välja mellan olika toppings: kardemumma, flingsalt, turkisk peppar, jordnötter, chili och hallon


Jag kryddade min chokladglass med salt och chili. En riktig vinnarkombo!

8. Det finns gott om glasstillfällen året runt – glass är inte en sommardessert, utan kan avnjutas året runt. Punkt.

9. Utmana konventionerna utan att göra avkall på kvaliteten – Det finns inget som säger att ”rolig” glass inte kan hålla sig till rena och få ingredienser. Ta Häagen Dazs-nyheten Secret sensations till exempel, som är glass med en flytande kärna i mitten.


Nyheten Secret sensations med flytande kärna – inspirerade av desserterna Creme brulee och Chokladfondant. Ljuvliga!

10. Låt glass sätta guldkant på tillvaron – Välj glass på samma medvetna sätt som du väljer t.ex. vin och choklad och NJUT!

Häagen Dazs gör några av mina absoluta favoriter när det kommer till glasser så det var väldigt intressant att få lära sig lite mer om just deras glass. Jag är ett fan av glass med hög densitet och intensiv smak, jag äter hellre två skopor Häagen Dazs än en hel skål med BigPack och tycker att glass är allra godast när den har så få och naturliga ingredienser som möjligt – som den smakar när man gör den själv. Dessutom finns det många som är allergiska mot konserveringsmedel och E-ämnen (t.ex. sojalecitin) vilket ger ännu mer tummen upp från min sida till glass utan onödiga tillsatser. Vilken är er favoritglass?

Annonser

12 thoughts on “Häagen Dazs Glassakademi

  1. Åh vad roligt att läsa! Jag har glassjuka just nu, jag brukar göra egen i glassmaskin (eller köpa svartvinbärssorbet från SIA). Min favorit för tillfället är faktiskt bara naturell sojayoghurt och inget mer, den blir jättefräsch och fantastisk att äta med lite bär till frukost i sommarsolen. Fatta, glass till frukost!!

  2. Hej! Till att börja med tycker jag mycket om din blogg (är också glutenintolerant!) och vill inte vara snorkig, men jag ville bara påminna om att syftet med Glassakademin nog inte är att ”utbilda konsumenterna om glass och ge dom de rätta förutsättningarna att göra ett medvetet val i glassdisken”, utan snarare att ge konsumenterna de rätta förutsättningarna att välja Häägen Dazs i glassdisken!

    Sedan råkar ju Häägen Dazs vara jäkligt gott, men jag tycker att det är viktigt att vara tydlig när man förmedlar information som man har fått i reklamsyfte!

    • Hej du! Det finns fler märken än Häagen Dazs som använder sig av få, rena ingredienser och undviker onödiga tillsatser. Själv visste jag faktiskt inte om att tillsatser gör så att man kan vispa in mer luft, till exempel. Det här är inte ett reklaminlägg, jag var inbjuden till detta event för något annat syfte än denna blogg men bestämde mig för att skriva om det här då jag lärde mig lite nytt om glass som jag tänkte att ni som läser skulle uppskatta. Självklart är det bra att vara kritisk och jag är medveten om att Häagen dazs självklart vill promota sitt varumärke, precis som alla andra företag där ute, men jag tycker att de tio budorden som jag skrev ut här representerar bra glass över lag och inte enbart Häagen Dazs och lyfter fram att våga experimentera och vara medveten om varan du köper. Jag väljer själv vad jag skriver eller inte på den här bloggen och är väldigt medveten och angelägen om pressetiska regler efter att ha skönhetsbloggat i drygt fyra år.

    • Alla såna här event man blir inbjuden på är självklart i reklamsyfte, (det är ju inte som att företagen gör det för att vara shyssta) och jag tycker det framgår rätt klart i inlägget att Häägen Dazs bjudit in folk för att göra reklam.
      Skillnaden här är att det är Häägen Dazs som vill göra reklam, inte att Sanna gör det för dem. Sanna har själv valt att skriva om eventet, men gör det utan något vinstintresse och utan att Häägen Dazs har ställt några krav på henne.
      Företagen är inte dumma, de fattar ju att man tycker det är kul att blogga om roliga event, men det blir reklam först när man gjort ett avtal med företaget att skriva för ersättning i form av pengar, produkter eller tjänster, och då måste man också märka ut det i inlägget. Läs på lite om marknadsföringslagen.
      Dessutom måste jag säga att du misslyckas ganska rejält med att inte vara snorkig, för då hade du ju låtit bli att skriva. Jag kan med gott samvete säga att det är precis min mening.

    • Konumentinformation och reklam är två olika saker. Bara för att ett event är sponsrat betyder ju inte det att inlägget är det.
      Godaste glassen gör jag i min glassmaskin – på grädde, ägg, socker och vanilj. Ooops!

      • Man kommer långt på en schysst glassbas! =) Vad använder du för recept? Har blivit med glassmaskin nyligen och har mest gjort sorbet.

  3. Häagen-Dazs är den godaste glass jag någonsin ätit! Har inte smakat så många men just Vanilla Caramel Brownie och Chocolate Praline Caramel skulle jag kunna leva på om jag inte var diabetiker 😉

    Folk brukar ju jämföra Ben&Jerrys och Häagen Dazs av någon anledning men jag tycker att Ben&Jerrys smakar just big-pack vanilj med extra strösocker!

    • Jag gillar också Häagen Dazs mycket mer än B&J. Deras vaniljglass är inte alls samma sak… Vanilla Caramel brownie är också min absoluta favorit, även fast jag egentligen inte kan äta den, hehe.

  4. Hej Sanna! Upptäckte din receptfråga först nu, men det här grundreceptet kör jag efter när jag gör glass.

    3 äggulor (4 om de är små)
    ½ dl strösocker som man kan byta ut mot muscavadosocker för en annorlunda smak
    4 dl vispgrädde
    ½ vaniljstång. Fast det har jag så sällan hemma så jag använder vaniljpulver istället, ett kvarts kryddmått ungefär.

    Vispa ihop äggulor och socker fluffigt. Sjud grädde och vanilj några minuter. Häll grädden över äggen under omrörning, häll sedan tillbaka blandningen i kastrullen och sjud några minuter under konstant omrörning tills glassbasen tjocknat (men inte blivit äggröra).
    Jag brukar sedan vispa den kall i kallt vattenbad för att sedan låta den mogna i kylen några timmar eller över natten.

    Godaste smaksättningen görs på färska bär. Jag brukar Mixa 3 dl bär (jordgubbar, hallon, blåbär) och sedan koka dem med ½ dl socker och eventuellt någon msk god sprit (rom, likör, vodka whatever floats your boat). Sila och låt den kallna innan den blandas ner i glassbasen. För rippel varvar man glassmet och bärsås i en form och låter det stå någon timme och frysa till.

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s