Jakten på den perfekta köttfärssåsen

Det finns ungefär lika många varianter på köttfärssås som personer som lagar den, själv så brukar jag variera mig lite från gång till gång vad jag kryddar min med för variation men framförallt för att hitta nya spännande och klockrena smaksättare. Alla kanske inte följer det klassiska italienska receptet, men här är några av mina favoriter och absoluta måsten när det kommer att krydda en köttfärssås:

Svartpeppar är ett måste för mig när det handlar om vad som helst som ska ätas till pasta. Nymald, grov, och stora mängder!

Salt är en given smaksättare i köttfärssås. Utan saltet kommer ingen av de andra smakerna fram som de ska.

Vitlök är även det ett måste, utan vitlök känns det absolut som något saknas i min köttfärssås. Finhackad, pressad eller riven, alla tre går lika bra. Jag brukar langa i 5-6 klyftor.

Gul lök säger kanske sig självt, men det är många som utesluter gul lök ur sin köttfärssås. Hacka den riktigt fint och stek den mjuk det allra första du gör så den blir söt och smakrik. Framförallt ger den konsistens.

Tomatpuré tillsätter tomatsmak i koncentrerad form

Finkrossade tomater tycker jag är bättre än grovkrossade, men det är en smaksak. Jag använder mig gärna av smaksatta finkrossade tomater, t.ex. med vitlök, chili eller basilika.

En buljongtärning slänger jag alltid i efter att jag har tillsatt de krossade tomaterna. Den ger både smak och sälta utan speciellt stor ansträngning.

Basilika är en krydda som gifter sig perfekt med tomater. Skippa inte!

Kanel åt jag i köttfärssås första gången hemma hos mina svärföräldrar och var enormt skeptisk till en början, men det visade sig att det var en klockren vinnare. Precis som att salt tar fram chokladsmak framhäver sött tomatsmak, och kanel ger en söt dimension till tomaten i köttfärssåsen samtidigt som den ger en lite oväntad smakkombination.

Spiskummin är en av ingredienserna i tacokrydda och passar även utmärkt i liten mängd i köttfärssås.

Chipotlepasta är en rökig, mediumstark chilipasta som drar köttfärssåsen lite åt chilihållet. Supergott!

Paprikapulver är också riktigt gott att krydda med. Välj gärna den starka varianten om du vill ha lite sting i din sås.

Riven morot är studentens bästa vän och är en grym ”utfyllare” i köttfärssås om man vill göra mycket sås men inte har så mycket köttfärs att tillgå. Det ger textur och suger åt sig av alla såsens smaker, fungerar även alldeles utmärkt som alternativ till köttfärs om man vill göra en veggo-sås.

Ingen ingrediens, men genom att koka såsen länge förhöjs smakerna och såsen blir ännu godare. Ofta har jag inte tålamod, men det är stor skillnad på en sås som har fått koka i en kvart och en som har kokat i en timme.

Vad har ni i er köttfärssås? Vilka ingredienser är ett måste för er, och har ni några hemliga knep för att få till den perfekta köttfärssåsen?

Annonser

16 thoughts on “Jakten på den perfekta köttfärssåsen

  1. Åh, jag måste testa med spiskummin!

    Morotstricket lät fiffigt, jag är student och har dessutom lite dåligt samvete över min köttkonsumtion. Hur mycket morötter kan man häva i innan det…smakar morötter?

    • Jag tycker dom tappar sin morotssmak rätt mycket faktiskt, morötter blir ju rätt söta när man tillagar dom och så suger dom liksom åt sig tomatsåsen. Testa en blandning av bönor och morötter istället för kött, eller varför inte lite quornfärs?

  2. Jag kan rekommendera att ha i rökt skinka eller bacon, rödvin, leverpastej, vispgrädde och lagerblad. Det blir otroligt gott! 🙂

  3. Jag har alltid i lök och riven morot och så klart kryddor. Men nu på senaste så har jag börjat fylla ut köttfärssåsen med stora vita bönor. Jag gillar när det blir olika texturer i såsen.

  4. Jag har några gånger lagt i riven ost, och så brukar jag lägga i lite vanlig ketchup också förutom de krossade tomaterna 🙂

  5. Jag brukar ha i en (rätt stor) skvätt rödvin. Alternativ till det är kött- och vinfond eller en skvätt balsamvinäger. Balanserar gärna av med lite socker eller honung. Jag kryddar med oregano och timjan. Min bror gör en helt egen variant med finhackad skinka, chilisås, creme fraishe, soja och kryddor. Jag kan inte hans recept (än) men det är supergott!

  6. Personligen gör jag skillnad på begreppet ”köttfärssås” och det som man kan kategorisera mer till klassisk bolognese. 🙂

    För mig är en köttfärssås lite som bolognesens milda kusin.
    Jag har alltid minst 4dl matgrädde i min sås (till 400g färs) som jag först har mixat ihop med en burk champinjoner till en slät sås.
    Rätt ordentligt med rödlök eller schalottenlök för en mildare smak, tomatpuré, soya, kalvfond, finmald svartpeppar, lite grillkrydda, ett par-tre vitlöksklyftor och oftast ett par morötter för lite sötma.
    Timjan är oxå jättegott att krydda med om man har färsk hemma. (vilket blir ännu godare om man gör såsen med lammfärs!)
    Absolut inget extra salt då soya, grillkrydda och fond tar hand om det på egen hand.

    Gör jag där emot en röra till lasagne så byter jag ut grädden mot egna passerade tomater av färsk tomat 🙂

  7. Jag brukar ha i antingen creme fraiche eller grädde samt gul lök. Och sen en skvätt sambal oelek för lite hetta och lite citronsaft för syrligheten. Tack för en toppenfin blogg 🙂

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s