Lax med sojasås och ljummen potatis med mango, avokado och kokos

Min sambo hittade det här receptet i tidningen Runner’s world och vi tyckte att det lät så gott att vi var tvungna att prova att laga det. Ursprungligen är det ett recept skapat av de svenska OS-kockarna, och jag kan nog lätt säga att det var bland den godaste laxen jag har ätit på väldigt länge.

Ugn: 250 grader / 150 grader
4 portioner

Ingredienser:

  • 400 gram laxfilé
  • Sesamfrön
  • 1 flaska ketjap manis soja (finns på hyllan för exotisk mat)
  • 1 färsk lime
  • 1 bit ingefära, ungefär 4 cm i kubik
  • 2 vitlöksklyftor
  • 5 potatisar med skal
  • 1/2 rödlök
  • 1/2 röd paprika
  • 1 avokado
  • 1 mango
  • 1 näve färsk spenat
  • 2 msk kokosflingor
  • olivolja
  • salt
  • peppar

Gör så här:

1. Skär potatisen i klyftor, lägg dom i en ugnsform och blanda med olivolja, salt och peppar. Ugnsrosta potatisen i ca 20 minuter i 250 grader. Sänk sedan ugnstemperaturen till 150 grader.

2. Klyfta rödlök, skär avokado och mango i bitar och strimla paprikan. Blanda rödlök, avokado, mango, paprika, spenat och kokosflingor med potatisklyftorna.

3. Häll sojan i en kastrull. Pressa i lime, riv ingefäran, pressa i vitlöken och koka hastigt upp. Ta bort kastrullen från plattan och servera såsen rumstempererad.

4. Skär laxfilén i önskad storlek och lägg den i en smord ugnsform. Pensla lite sojasås över laxen och ugnsbaka den i 150 grader i 20-30 minuter eller tills innertemperaturen är 50 grader. Strö sesamfröna över laxen innan servering.

4 reaktioner på ”Lax med sojasås och ljummen potatis med mango, avokado och kokos

Lämna ett svar till Sanna Avbryt svar