Min sambo hittade det här receptet i tidningen Runner’s world och vi tyckte att det lät så gott att vi var tvungna att prova att laga det. Ursprungligen är det ett recept skapat av de svenska OS-kockarna, och jag kan nog lätt säga att det var bland den godaste laxen jag har ätit på väldigt länge.
Ugn: 250 grader / 150 grader
4 portioner
Ingredienser:
- 400 gram laxfilé
- Sesamfrön
- 1 flaska ketjap manis soja (finns på hyllan för exotisk mat)
- 1 färsk lime
- 1 bit ingefära, ungefär 4 cm i kubik
- 2 vitlöksklyftor
- 5 potatisar med skal
- 1/2 rödlök
- 1/2 röd paprika
- 1 avokado
- 1 mango
- 1 näve färsk spenat
- 2 msk kokosflingor
- olivolja
- salt
- peppar
Gör så här:
1. Skär potatisen i klyftor, lägg dom i en ugnsform och blanda med olivolja, salt och peppar. Ugnsrosta potatisen i ca 20 minuter i 250 grader. Sänk sedan ugnstemperaturen till 150 grader.
2. Klyfta rödlök, skär avokado och mango i bitar och strimla paprikan. Blanda rödlök, avokado, mango, paprika, spenat och kokosflingor med potatisklyftorna.
3. Häll sojan i en kastrull. Pressa i lime, riv ingefäran, pressa i vitlöken och koka hastigt upp. Ta bort kastrullen från plattan och servera såsen rumstempererad.
4. Skär laxfilén i önskad storlek och lägg den i en smord ugnsform. Pensla lite sojasås över laxen och ugnsbaka den i 150 grader i 20-30 minuter eller tills innertemperaturen är 50 grader. Strö sesamfröna över laxen innan servering.
Det lät verkligen supergott! Spännande ingredienser 🙂
Det var väldigt gott!
Åt nästan sån här lax i helgen, men utan lime, ska absolut ha med det nästa gång 🙂
Limen sätter lite extra fräs på såsen tillsammans med vitlöken =)