LCHF-mandeltårta

När Alexandra, som är diabetiker, skulle ha sin födelsedagsfest i lördags så erbjöd jag mig att göra en LCHF-tårta som inte påverkar hennes blodsocker. Det här är första gången jag bakar med sötningsmedel och jag var lite nervös över att det inte skulle bli bra, mest för att jag märkte att jag hade köpt för lite Stevia i förhållande till receptet när jag väl skulle sätta igång och baka, men jag minskade lite och det blev faktiskt riktigt gott ändå – lagom sött, liksom. Originalreceptet är hämtat från LCHF-recept, jag gjorde en dubbel sats för en dubbelt så hög tårta. Smaken var det i alla fall inget fel på, gick hem hos både diabetiker, glutenallergiker och de som kan äta både socker och mjöl!

8-10 bitar
Ugn: 175 grader (varmluft 160 grader)

Ingredienser:

  • 150 gram mandelmjöl
  • 5 äggvitor
  • 5 äggulor
  • 1,5 dl steviaströ (lika sött som socker – vill du baka denna med socker så byt ut mot samma mängd strösocker)
  • 1 dl grädde
  • 175 gram smör
  • 50 gram mandelspån

Gör så här:

1. Vispa äggvitorna fasta i en bunke. Tillsätt 1 dl Stevia och vispa till en marängsmet. Tillsätt mandelmjölet försiktigt och vispa noggrant på låg fart tills allt är blandat.

2.  Fördela smeten jämnt på två plåtar med bakplåtspapper i cirklar, ca 24 cm i diameter. Grädda en i taget eller båda samtidigt om du har varmluftsugn i ca 15-20 minuter eller tills de har fått fin färg. Vänd upp bottnarna på bakplåtspapper och dra av det undre omedelbart efter att de tagits ut ur ugnen. Låt svalna på galler.

3. Vispa ihop äggulor, grädde och 0,5 dl stevia i en kastrull. Värm upp och låt sjuda under kraftig omrörning tills smeten tjocknar. Var försiktig så det inte börjar koka och blir äggröra. Ta kastrullen från spisen och vänd ner det kalla smöret lite i taget. Låt smörkrämen svalna helt i kylen.

4. Torrosta mandelspånen tills de blir gyllenbruna, antingen i en stekpanna eller på en torr plåt i ugnen (200 grader). Låt svalna.

5. Lägg en mandelbotten på ett tårtfat eller en tårtbricka. Bred på lite mindre än hälften av smörkrämen. Lägg på den andra bottnen och bred på resten av smörkrämen ovanpå och längs kanterna. Garnera med mandelspånen. Förvara gärna tårtan i kylen ett par timmar innan servering.

Annonser

One thought on “LCHF-mandeltårta

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s